Tel: 24-268-50-83
Tel: 600-777-204
Popłacińska 42, 09-401 Płock

Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock

Przychodnia "Radzi i Wie"

Błonnik – gdzie go znajdziesz?

Katarzyna | 19 października, 2021

Błonnik to ważny element codziennej diety, o którym niestety często zapominamy. Żyjąc w ciągłym biegu łatwiej sięgnąć po gotowe lub półgotowe produkty, które dostarczają mało witamin, minerałów i błonnika. Czemu w ogóle warto zadbać o obecność błonnika w codziennej diecie?

Aby odpowiedzieć na to pytanie, warto najpierw opowiedzieć nieco o tym, czym jest błonnik. Błonnik pokarmowy, inaczej nazywany też włóknem pokarmowym, to składniki pochodzenia roślinnego. Są one odporne na działanie enzymów trawiennych, a także nie wchłaniają się. Dlatego też błonnik uznaje się za wartościowe źródło energii.

Zadbanie o obecność błonnika w diecie usprawnia perystaltykę jelit. Błonnik reguluje częstotliwość wypróżnień, zapobiega zaparciom, a także usprawnia procesy trawienne i poprawia wchłanianie się składników odżywczych. Sprawia również, że dłużej czujemy się nasyceni.

Dzięki obecności błonnika w codziennej diecie, możemy wiele zyskać. Obniża on stężenie cholesterolu, zmniejsza wahanie się poziomu cukru we krwi, a nawet wspomaga organizm poprzez usuwanie z niego pozostałości produktów przemiany materii – w tym toksyn i metali ciężkich!

Błonnik znajdziesz w:

  • warzywach (fasola, ziemniaki, groch, kukurydza, warzywa kapustne i korzeniowe),
  • owocach (jabłka, truskawki, cytrusy, orzechy),
  • otrębach (owsiane, pszenne),
  • brązowym ryżu,
  • jęczmieniu,
  • mące z pełnego przemiału,
  • nasionach roślin,
  • ziarnach.

Przy spożywaniu błonnika warto pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu. Jeśli więc jesz duże ilości produktów, które zawierają błonnik – pamiętaj o piciu wody! To ważne, ponieważ błonnik bez odpowiedniego nawodnienia organizmu może prowadzić do zaparć.