Tel: 24-268-50-83
Tel: 600-777-204
Popłacińska 42, 09-401 Płock

Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock

Przychodnia "Radzi i Wie"

Co warto jeść, aby obniżyć cholesterol?

Katarzyna | 29 lipca, 2021

Sezon grillowy to okres, gdy zapominamy jak ważną rolę w zdrowym organizmie odgrywa odpowiedni poziom cholesterolu. Dla przypomnienia z naszych wcześniejszych wpisów o cholesterolu: zbyt duży poziom złego cholesterolu może doprowadzić do miażdżycy, choroby wieńcowej, udaru mózgu lub zawału mięśnia sercowego.

Co jeść, aby obniżyć cholesterol lub utrzymać go na prawidłowym poziomie?

Zacznijmy od mięsa. Na pewno warto ograniczyć jego ilość, a skupić się na jakości! Drób bez skóry zawiera dużo miej cholesterolu od np. mięsa czerwonego lub wędlin i przetworów mięsnych.
Jeśli do tej pory ryby nie znalazły stałego miejsca w jadłospisie, warto to zmienić! Ryby morskie i owoce morza zawierają wiele ważnych dla organizmu kwasów i witamin, jednak są dosyć tłuste. I choć tłuszcz zawarty w rybach takich jak łosoś czy makrela jest dla nas zdrowy, to zbyt duże ilości mogą powodować przybieranie na wadze.

Z kolei jeśli chodzi o tłuszcze, to warto sięgać po oliwę z oliwek i olej rzepakowym. Jednak nie do smażenia, a do skrapiania sałatek i surówek. W takiej formie pozytywne dla nas tłuszcze lepiej się przyswajają. W diecie obniżającej cholesterol unikamy smażonych potraw, a skupiamy się na tych duszonych, gotowanych na parze i pieczonych.

Do diety warto włączyć błonnik w postaci warzyw (szczególnie strączkowych), pełnoziarnistego chleba, wieloziarnistych produktów zbożowych (np. gruboziarnista kasza), a także bakłażana, awokado, marchewkę, czosnek, cebulę i pora.

Z owoców świetnie sprawdzą się jabłka oraz gruszki (ze skórką i z pewnego źródła), suszone śliwki, czarne porzeczki, cytrusy (np. grejpfrut), aronia i ciemne winogrona.

Pamiętaj, że zdrowa dieta i aktywność fizyczna to klucz do utrzymania zdrowego organizmu!