Tel: 24-268-50-83
Tel: 600-777-204
Popłacińska 42, 09-401 Płock

Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock

Przychodnia "Radzi i Wie"

Co warto jeść w listopadzie?

Katarzyna | 5 listopada, 2021

Coraz krótsze dni i coraz chłodniejsza temperatura sprawiają, że mamy wrażenie braku świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Nic bardziej mylnego! Dziś podpowiemy po jakie sezonowe warzywa i owoce warto sięgnąć w listopadzie!

Zacznijmy jednak od tego, dlaczego warto sięgać po sezonowe warzywa i owoce. Odpowiedź jest bardzo prosta – takie warzywa i owoce bogate są w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Dodatkowo w sezonie łatwo o niską cenę produktów z lokalnych upraw. Takie warzywa i owoce są bardziej wartościowe i po prostu smaczniejsze.

Jakie świeże warzywa polecamy w listopadzie? Na pewno:

  • ziemniaki,
  • dynia,
  • kalafior,
  • marchew,
  • szpinak,
  • por,
  • jarmuż,
  • brokuł,
  • botwina,
  • burak,
  • cebula,
  • czosnek,
  • fasola,
  • rukola.

Z kolei jeśli chodzi o owoce, to zdecydowanie zachęcamy do sięgania po:

  • gruszki,
  • jabłka,
  • kaki,
  • daktyle,
  • grejpfruty,
  • pigwę,
  • żurawinę,
  • jeżyny,
  • winogrona.

Dodatkowo jesień obfituje w wartościowe orzechy laskowe i orzechy włoskie. A o tym jak dobre są orzechy dla naszego organizmu pisaliśmy we wpisie „Czemu warto jeść orzechy”.