Tel: 24-268-50-83
Tel: 600-777-204
Popłacińska 42, 09-401 Płock

Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock

Przychodnia "Radzi i Wie"

Grill? Byle z głową!

Katarzyna | 30 czerwca, 2021

Sezon grillowy w pełni! Czy wiesz w jaki sposób sprawić, żeby dania z grilla były zdrowsze? Nie? Podpowiadamy!

W pierwszej kolejności zwróć uwagę na jakość składników. Unikaj gotowych, przyprawionych już mięs i marynat, a nawet sosów – mają zwykle dużo cukru, soli i wzmacniaczy smaków. Zamiast tego zachęcamy do tworzenia własnych mieszanek przypraw. Dodaj do nich odrobinę dobrej jakości oliwy, przygotuj mięso kilka godzin wcześniej (albo i dzień przed grillem!), a na ruszt kładź je w temperaturze pokojowej.

Wątroba zmęczona ciężką karkówką, boczkiem i kiełbasą? Spróbuj drobiu! I nie zapominaj o warzywach! Świeże w formie sałatki, dodane do szaszłyków z mięsem, a nawet przyprawione oliwą i ziołami prosto z rusztu – ogranicza Cię tylko wyobraźnia! Spróbuj grillowanej cukinii, papryki, czy marchewki.

Masz ochotę na pieczarki? Świetnie! Możesz grillować je z odrobiną oliwy, albo po zamarynowaniu tak jak warzywa. Lubisz sery? Do środka pieczarki włóż trochę startej mozzarelli.

No i oczywiście – ryby i owoce morza! Zawiń je w folię aluminiową, a po ugrillowaniu będą soczyste i idealnie nasączone marynatą.

A co z deserem? Śmiało pokrój jabłka, gruszki, brzoskwinie, a nawet ananasa, posyp cynamonem lub kardamonem i po kilku minutach na ruszcie ciesz się smacznymi, rozpływającymi się w ustach owocami. To doskonały pomysł tak na samodzielny deser, jak i na dodatek do lodów.

Grill nie musi być nudny i powtarzalny! Może za to być zdrowy i kolorowy – idealny dla wszystkich uczestników.