Tel: 24-268-50-83
Tel: 600-777-204
Popłacińska 42, 09-401 Płock

Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock

Przychodnia "Radzi i Wie"

Jak włączyć produkty z magnezem do codziennej diety?

Katarzyna | 25 maja, 2022

Zróżnicowana i zdrowa dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Jednak dostarczenie odpowiedniej ilości składników odżywczych do organizmu nie jest aż tak prostym zadaniem, szczególnie w przypadku magnezu. Jak włączyć produkty go zawierające do naszej codziennej diety? O tym piszemy poniżej!

Zacznijmy od produktów, które zawierają w sobie dobrze przyswajalny magnez. Są to:

  • płatki owsiane,
  • groch,
  • natka pietruszki,
  • szpinak,
  • banan,
  • morele,
  • pestki dyni,
  • awokado,
  • kakao,
  • otręby pszenne,
  • kasza (szczególnie gryczana i jęczmienna),
  • migdały.

Znając już powyższe produkty bogate w magnez, możemy łatwo włączyć je do codziennej diety. Natka pietruszki w zupie, pasta z awokado do kanapek na śniadanie, kasza do drugiego dania w obiedzie, szpinak na kolację, a jako zdrowa przekąska migdały i pestki dyni. Prawda, że brzmi całkiem smacznie?