Tel: 24-268-50-83
Tel: 600-777-204
Popłacińska 42, 09-401 Płock

Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock

Przychodnia "Radzi i Wie"

Jak zadbać o organizm, aby przygotować go na wiosnę?

Katarzyna | 28 lutego, 2022

Nasz organizm potrzebuje wsparcia po zimie. Jak możesz zadbać o swoje zdrowie i uniknąć wiosennego przeziębienia? O tym poniżej!

Po zimie, w trakcie której dostęp do świeżych warzyw i owoców był ograniczony, nadchodzi czas na pierwsze nowalijki i świeże warzywa oraz owoce. Najczęściej brakuje nam witamin takich jak witamina A, C, D oraz kwasu foliowego.

Zadbaj o obecność witaminy A sięgając po paprykę, szpinak, pomidory oraz pomarańcze, wiśnie i brzoskwinie. Witaminę A znajdziesz również w mięsie, rybach i nabiale, m.in. w wątróbce kurczaka, jajach, maśle, tuńczyku, makreli, kefirze czy twarogu.

Z kolei witaminę C znajdziesz w kiszonkach, brokułach, kalafiorze, papryce czy brukselce. Owoce bogate w witaminę C to np. kiwi, truskawki, pomarańcza, dzika róża czy cytryna i grejpfrut.

W przypadku witaminy D największe jej ilości znajdują się w węgorzu, śledziu i innych rybach, maśle, żółtku jajka oraz serze żółtym. Warto pamiętać, że chociaż nie znajdziemy jej w warzywach i owocach, to nasz organizm witaminę D czerpie również z syntezy skórnej. Przy ekspozycji na słońce warto pamiętać o stosowaniu filtrów przeciwsłonecznych, które chronią skórę przed szkodliwym promieniowaniem!

A teraz nie przedłużając przechodzimy do tego, gdzie znajdziemy kwas foliowy. Jego największe ilości znajdują się w ciecierzycy, szpinaku, a także w korzeniu oraz natce pietruszki. Nieco mniej kwasu foliowego ma jarmuż, brokuły, sałata i truskawki.