Tel: 24-268-50-83
Tel: 600-777-204
Popłacińska 42, 09-401 Płock

Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock

Przychodnia "Radzi i Wie"

Kiszonki – niedoceniane źródło zdrowia.

Katarzyna | 9 listopada, 2021

Kiszonki to element wielu tradycyjnych potraw. Zawierają dużo cennych składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Wspomagają układ odpornościowy i pozytywnie wpływają na cały organizm. A jednak wciąż ich nie doceniamy! Dlatego dziś przedstawimy czemu warto sięgać po kiszonki, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.

Kiszonki są źródłem cennych witamin, w tym witaminy C. Co więcej, dzięki procesowi fermentacji ta niestabilna witamina nie traci swoich właściwości – co samo w sobie znaczy naprawdę wiele.

Innymi witaminami, które znajdziemy w kiszonkach są:

  • witaminy z grupy B,
  • witamina E,
  • witamina A.

Z kolei minerały jakie znajdziemy w kiszonkach to:

  • potas,
  • magnez,
  • żelazo,
  • wapń,
  • fosfor.

Do innych zalet kiszonek należy regulacja stężenia glukozy we krwi, a dodatkowo zawierają cenne bakterie. Dlatego też kiszonki mają właściwości probiotyczne i prebiotyczne, doskonale wpływając na pracę jelit i stymulując układ odpornościowy.