Tel: 24-268-50-83
Tel: 600-777-204
Popłacińska 42, 09-401 Płock

Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock

Przychodnia "Radzi i Wie"

Szpinak – zielona dawka energii.

Katarzyna | 19 kwietnia, 2022

Świeże listki, w formie soku, w daniach na słono i na słodko. Szpinak możesz jeść na wiele sposobów! Dziś powiemy, czemu warto jeść szpinak, a także jakie zawiera witaminy i minerały.

Szpinak zawiera w sobie między innymi witaminę A, C, E, beta karoten, żelazo, magnez, kwas foliowy, błonnik pokarmowy oraz dobre dla wzroku luteinę i zeaksantynę. Dzięki wysokiej zawartości wymienionych wyżej składników odżywczych, szpinak pomaga utrzymać dobre zdrowie i jest świetną profilaktyką przeciwko chorobom takim jak miażdżyca.

Szpinak możesz jeść zarówno na surowo, jak i w ugotowanej formie. Surowy szpinak na kanapkach lub w sałatce dobrze jest skropić oliwą, której obecność ułatwi wchłanianie składników odżywczych.

Włączenie do diety szpinaku pomoże Ci obniżyć cholesterol, a także jest doskonałą profilaktyką przed chorobami układu krążenia. Dodatkowo szpinak jest nisko kaloryczny i przedłuża uczucie sytości po posiłku, co pomaga ograniczyć podjadanie niezdrowych przekąsek pomiędzy posiłkami.