Tel: 24-268-50-83
Tel: 600-777-204
Popłacińska 42, 09-401 Płock

Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock

Przychodnia "Radzi i Wie"

Tłuszcze.

Katarzyna | 17 września, 2020

Odpowiednie odżywianie się ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie. Mocna odporność, ładna cera, zadowolenie z sylwetki – czyż nie każdy o tym marzy? Wszystkie te rzeczy można osiągnąć odpowiednią dietą. Jakie miejsce zajmują w niej tłuszcze? Które powinniśmy spożywać codziennie, a które ograniczyć? Dziś postaramy się poszerzyć wiedzę naszych Pacjentów o kilka wskazówek dotyczących tłuszczy. Do tej pory poruszaliśmy ten temat w kontekście cholesterolu, o którym poczytać można TUTAJ.

Tłuszcze, podobnie jak cukry, dostarczają organizmowi energii. Pełnią ważne funkcje, między innymi pozytywnie wpływają na działanie systemu nerwowego, obniżają poziom cholesterolu, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, a nawet uczestniczą w procesie przyswajania witamin, które nie rozpuszczają się w wodzie, tj. A, D, E, K. Tak jak w przypadku cukrów, tłuszcze często kojarzą się z czymś niezdrowym. I cóż, niektóre takie są. Jest jednak wiele tłuszczy, które warto spożywać. Co warto wśród nich wymienić?

Tłuszczy nienasyconych nie powinno wykorzystywać się przy pieczeniu, czy smażeniu!. W kontakcie z wysoką temperaturą nie tylko tracą swoje właściwości, ale też mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Gdzie spotkamy takie tłuszcze? W orzechach włoskich, rybach (m.in. makrela, łosoś, tuńczyk, sardynki) oraz nasionach – np. siemieniu lnianym, w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, olej słonecznikowy, z pestek winogron, oleju lnianym.

Na pewno warto ograniczyć tłuszcze nasycone, które zawiera mięso (wieprzowina, wołowina), jajka, olej kokosowy i palmowy (zawarty często w wielu produktach, również w słodyczach!). Jeśli zastanawiacie się jakie smarowidło wybrać do chleba czy bułek – najmniej zdrowy będzie smalec i margaryny w kostce, zdecydowanie lepsze będą prawdziwe masło lub miękkie margaryny. Warto rozważyć pomysł używania avocado w formie masła, ponieważ jest bardzo bogate w pozytywne tłuszcze.

To o czym należy pamiętać, to że dzienne zapotrzebowanie na tłuszcze wcale nie jest takie wysokie, jak mogłoby nam się wydawać. Wystarczy około 5 orzechów włoskich, lub dwie łyżeczki wysokiej jakości oleju z grupy tłuszczy nienasyconych (najlepiej z pierwszego i zimnego tłoczenia), albo też ok. 100-150g ryby morskiej.