Tel: 24-268-50-83
Tel: 600-777-204
Popłacińska 42, 09-401 Płock

Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock

Przychodnia "Radzi i Wie"

Wiosenna dawka witamin – kiełki.

Katarzyna | 27 maja, 2020

Jednym z najlepszych dodatków do kanapek, sałatek, zup, sosów i całej kuchni, są kiełki. Wśród nich najpopularniejszymi są kiełki rzodkiewki, rzeżuchy, soi, pszenicy, owsa, brokuła, lucerny, buraka, ciecierzycy, soczewicy i fasoli mung.

Dlaczego warto dodawać kiełki do potraw?

Powodów jest wiele, głównym z nich jest wysoka zawartość witamin i minerałów. Skąd ich tak wiele? Kiełki to nic innego jak świeżo wykiełkowane nasiona, w których to rośliny magazynują najwięcej składników odżywczych. Same nasiona nie zawsze nadają się do spożycia, ponieważ w takiej formie nie jesteśmy w stanie ich całkowicie strawić. Inaczej sprawa jednak wygląda, gdy już wyrosną!

Głównymi witaminami znajdującymi się w kiełkach są witaminy: A, B, C, K, E i minerały takie jak żelazo, potas, cynk, fosfor, wapń, magnez i wiele, wiele więcej! Wpływają one pozytywnie na cały organizm, od układu odpornościowego, przez układ krążeniowy, układ trawienny i poprawę metabolizmu, aż po wygląd skóry i włosów. Regularne włączenie ich do diety zapewni nam dużo większą dawkę witamin niż suplementy diety, a ze względu na wielofunkcyjność w kuchni, będą pasowały do każdej potrawy.

Właśnie dlatego warto zastanowić się nad włączeniem kiełków do swojej codziennej diety. Wciąż nie przekonani? Więc może przekona Was to, że obniżają poziom złego cholesterolu, regulują trawienie, regenerują cały organizm, a nawet pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie i dobry nastrój!