Tel: 24-268-50-83
Tel: 600-777-204
Popłacińska 42, 09-401 Płock

Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock

Przychodnia "Radzi i Wie"

Żelazo w diecie.

Katarzyna | 13 kwietnia, 2022

Prawidłowa dieta i zdrowe odżywianie mają duże znaczenie, aby pozostać zdrowym. To co jemy buduje naszą odporność, ale też dostarcza nam niezbędnych składników odżywczych, które pozwalają nam cieszyć się zdrowym organizmem. Dziś poruszymy temat żelaza w diecie, to gdzie je znajdziesz oraz dlatego jest tak istotne dla naszego ciała!

Spożywanie produktów bogatych w żelazo ma znaczący wpływ na wymianę tlenową, która zachodzi w organizmie. Skutki niedoborów oraz nadmiaru żelaza mogą być bardzo poważne, szczególnie u niemowląt, dzieci i kobiet w ciąży.

Co warto włączyć do diety, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość żelaza?

Z produktów zwierzęcych:

  • podroby (np. wątroba wieprzowa, wołowa i drobiowa),
  • mięso (szczególnie wołowina, cielęcina, baranina),
  • przetwory mięsne (kaszanka, pasztet, wędliny),
  • ryby (wędzona makrela, wędzony dorsz, śledź, sardynka).

Z produktów roślinnych:

  • boćwina,
  • buraki,
  • bób,
  • szpinak,
  • brokuł,
  • pietruszka,
  • rośliny strączkowe,
  • porzeczki,
  • maliny,
  • poziomki.

Żelazo lepiej wchłania się do organizmu razem z witaminą C. Dobrze jest także nie popijać posiłku z powyższymi produktami kawą i herbatą, ponieważ zawarte w nich taniny utrudniają wchłanianie się żelaza.