Tel: 24-268-50-83
Tel: 600-777-204
Popłacińska 42, 09-401 Płock

Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock

Przychodnia "Radzi i Wie"

Cukry.

Katarzyna | 10 września, 2020

Zacznijmy od tego, że cukry są węglowodanami. Dostarczają naszemu organizmowi energii i mają ważne funkcje! Jednak nadmiar cukrów może być bardzo szkodliwy. Po które cukry warto sięgać? W jakiej formie powinniśmy przyjmować cukry, aby organizm je łatwo przetworzył? Dziś postaramy się jak najlepiej rozwinąć ten temat.

Cukry, które występują naturalnie w żywności, na przykład w owocach, warzywach czy niektórych zbożach są zdecydowanie tymi, które powinniśmy dostarczać organizmowi. Dotyczy to także laktozy (która też jest cukrem!) oraz produktów mlecznych, w których laktoza występuje naturalnie. Cukry te są łatwo przyswajalne przez organizm. Powinny stanowić około 10% naszego dziennego zapotrzebowania na węglowodany.

Inaczej sprawa ma się z cukrami dodawanymi w trakcie produkcji, chodzi tutaj m.in. o syrop glukozowy lub syrop glukozowo-fruktozowy, czy też fruktozy i koncentraty soków owocowych. Są to cukry chemicznie przetworzone, których nasz organizm nie przyswaja tak dobrze. Konsekwencją nadmiernego spożywania cukrów chemicznie przetworzonych są choroby układu sercowo-naczyniowego, próchnica oraz otyłość.

Warto zwrócić szczególną uwagę na składy produktów, które codziennie spożywamy. Wbrew pozorom zdrowsze produkty nie zawsze są droższe! Czasem zamiana kilku produktów na takie, do których nie dodano cukru, może znacząco poprawić jakość naszej codziennej diety jak i samopoczucia.