Dzień Szpinaku! Włącz go do swojej diety!
Wprowadź szpinak do swojej codziennej diety, zafunduj swojemu organizmowi bombę witaminową. Poznaj pozytywny wpływ szpinaku na zdrowie. Dlaczego szpinak jest...Dominika | 26 marca, 2024
Tel: 24-268-50-83
Popłacińska 42, 09-401 Płock
Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock
Przychodnia "Radzi i Wie"
Katarzyna | 5 września, 2022
Szukasz warzywa, które możesz przyrządzić na słono, słodko i jako danie pikantne? Dynia sprawdzi się idealnie! Dodatkowo jest niskokaloryczna i ma wiele witamin i minerałów – o czym przeczytasz w dalszej części artykułu.
Z dyni możesz wykonać między innymi zupy, soki i przeciery. Możesz ją upiec lub usmażyć i dodać do wielu dań. Znajdziesz w niej również witaminy takie jak:
Dodatkowo w dyniach znajdują się między innymi:
Do dużych zalet dyni należą jej właściwości regulujące cholesterol oraz glukozę. Dzięki temu, że dynia jest lekkostrawna, można ją spożywać dochodząc do pełni zdrowia po między innymi zatruciach pokarmowych. Dynia pomaga również likwidować zaparcia oraz wspomaga proces leczenia otyłości ze względu na właściwości regulacji przemiany materii.