Dzień Szpinaku! Włącz go do swojej diety!
Wprowadź szpinak do swojej codziennej diety, zafunduj swojemu organizmowi bombę witaminową. Poznaj pozytywny wpływ szpinaku na zdrowie. Dlaczego szpinak jest...Dominika | 26 marca, 2024
Tel: 24-268-50-83
Popłacińska 42, 09-401 Płock
Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock
Przychodnia "Radzi i Wie"
Katarzyna | 5 sierpnia, 2020
Dojrzałe, soczyste, duże truskawki? Zastanów się dwa razy zanim je zjesz! Aby wyrosły takie piękne użyto chemicznych wspomagaczy. Postaraj się zawsze dowiedzieć czy i kiedy były pryskane, aby mieć pewność, że nie wywołają one zatrucia pokarmowego.
Aby uniknąć zatrucia pokarmowego, bezwzględnie musimy pamiętać, aby przed jedzeniem owoców i warzyw (jeśli jemy je surowe), zawsze dokładnie je umyć. Dziś podpowiemy jak zrobić to w prawidłowy sposób.
Niestety mało kto zdaje sobie sprawę, że umycie owoców pod bieżącą wodą nie wystarczy, żeby dokładnie je oczyścić i jednocześnie pozbyć się bakterii. Kiedy kupujemy owoce i warzywa w sklepie lub na rynku, nie mamy pojęcia, kto przed nami dotykał ich dłońmi. Nie zawsze też kupujemy tylko ekologiczne produkty. I choć te są wolne od chemii, to pamiętajmy o ich dokładnym umyciu!
Najlepszym sposobem na pozbycie się bakterii z owoców jest przygotowanie prostego roztworu. Potrzebujemy do niego jedynie wody i octu jabłkowego lub winnego, możemy również skorzystać z kwasku cytrynowego. Do jednego litra wody dodajemy 100 ml octu lub 2 łyżki kwasku, a następnie wkładamy do niego owoce i zostawiamy na kilka minut.
Po wyjęciu z roztworu płuczemy owoce lub warzywa pod bieżącą wodą. W ten prosty sposób pozbywamy się skutecznie bakterii.
Aby pozbyć się pestycydów i chemii, które mogą znajdować się na owocach warto przygotować roztwór składający się z litra wody i 1 łyżki sody oczyszczonej. I podobnie jak w przypadku pozbywania się bakterii – wkładamy owoce na kilka minut do przygotowanego roztworu, a następie dokładnie płuczemy je w czystej wodzie.
Jeżeli mamy ochotę na cytrusy, wystarczy, że wyparzymy je w gorącej wodzie. Dlaczego tak i dlaczego akurat cytrusy? To bardzo proste – bakterie ze skórki mogą przedostać się na nasze dłonie i na owoc podczas obierania.
Pamiętajmy również o dokładnym myciu rąk przed obieraniem owoców oraz przed ich jedzeniem.
Te dwa proste kroki pomogą nam zachować zdrowie i uniknąć zatrucia pokarmowego. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się świeżymi, sezonowymi owocami przez całe lato!