Dzień Szpinaku! Włącz go do swojej diety!
Wprowadź szpinak do swojej codziennej diety, zafunduj swojemu organizmowi bombę witaminową. Poznaj pozytywny wpływ szpinaku na zdrowie. Dlaczego szpinak jest...Dominika | 26 marca, 2024
Tel: 24-268-50-83
Popłacińska 42, 09-401 Płock
Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock
Przychodnia "Radzi i Wie"
Katarzyna | 21 września, 2021
Miód wszyscy dobrze znamy, a wielu z nas zapewne pamięta, a może i nawet do dziś korzysta z niego, gdy pojawią się pierwsze objawy przeziębienia. Można go używać jako zdrowszego zamiennika cukru, a także po prostu dla smaku. Dziś opowiemy o tym jak zróżnicowany może być miód oraz jak wpływa on na nasze zdrowie!
Zacznijmy od tego, że posiada on ogromną ilość składników. Na tę chwilę odkryto ich ponad 300! Do jego najcenniejszych właściwości zaliczamy działanie na bakterie chorobotwórcze.
Oczywiście, miód miodowi nie równy i ze względu na to z jakich roślin pszczoły go zebrały, będzie on miał nieco inne działanie oraz smak.
Do najzdrowszych odmian zaliczamy miód spadziowy i gryczany. Ten pierwszy charakteryzuje się doskonałym działaniem przeciwzapalnym, a drugi wzmacnia naczynia krwionośne.
Z kolei miód rzepakowy i akacjowy wzmacnia naszą odporność. Miód lipowy ma wysoką aktywność antybiotyczną, a także pomaga wzmacniać organizm przy przeziębieniu i łagodzić kaszel.
Podobne do niego działanie ma miód malinowy, który działa napotnie i przeciwgorączkowo.
Miód wrzosowy pomaga podczas leczenia grypy oraz zawiera dużą ilość witamin z grupy B. Natomiast ten z pyłkiem kwiatowym poprawia koncentrację, dodaje energii i jest bardzo bogaty w witaminy i mikroelementy.
Innym bardzo wartościowym miodem jest ten z propolisem. Jest skuteczny w walce z infekcjami, a dodatkowo przyśpiesza gojenie się ran. Z tego względu często używa się go również w kosmetyce!