Dzień Szpinaku! Włącz go do swojej diety!
Wprowadź szpinak do swojej codziennej diety, zafunduj swojemu organizmowi bombę witaminową. Poznaj pozytywny wpływ szpinaku na zdrowie. Dlaczego szpinak jest...Dominika | 26 marca, 2024
Tel: 24-268-50-83
Popłacińska 42, 09-401 Płock
Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock
Przychodnia "Radzi i Wie"
Katarzyna | 18 listopada, 2020
Właściwości zdrowotnych aronii nie ma końca! Owoc ten jest istną bombą witaminową, która doskonale wpływa na cały organizm. Świetnie wspomaga układ odpornościowy. Warto więc sięgać po niego przez cały rok! Szczególnie polecamy spożywać go jesienią i zimą!
Cierpkiego smaku owoców aronii można pozbyć się w łatwy sposób – wystarczy je przemrozić! Idealnie nadają się one po takim zabiegu do przetworów takich jak dżemy i konfitury, a także jako sok i do nalewek.
Co sprawia, że aronie są tak zdrowe?
Owoce aronii są bogate w takie witaminy jak: P, B2, B3, B9, C oraz E. Występują w niech również flawonoidy: kwercetyna, rutyna, katechiny, leukocyjany i antocyjany, które pełnią funkcje przeciwutleniaczy, chronią komórki przed wolnymi rodnikami, zmianami degeneracyjnymi i rozwojem komórek nowotworowych. Przyczyniają się do poprawy kondycji skóry, włosów, paznokci oraz chronią je przed szkodliwym promieniowaniem UVB i opóźniają procesy starzenia się organizmu.
Dzięki wysokiej zawartości mikro i makro elementów, takich jak m.in. wapń, żelazo, jod, cynk czy potas zapewniają prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Aronia wzmacnia naczynia krwionośne, obniża ciśnienie tętnicze, tym samym zmniejszając ryzyko zachorowania na miażdżycę czy nadciśnienie.
Sok z aronii, który jest spożywany regularnie doskonale działa na wzrok, pomaga przy detoksie organizmu, problemach z układem pokarmowym, a także redukuje nadmiar glukozy, przez co polecany jest osobom zmagającym się z cukrzycą. Należy jednak pamiętać, że nie powinno się spożywać więcej, niż 50 ml soku dziennie!