Tel: 24-268-50-83
Popłacińska 42, 09-401 Płock

Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock

Przychodnia "Radzi i Wie"

Budowanie odporności na jesień

Katarzyna | 12 lipca, 2022

Budowanie odporności organizmu nie jest takim prostym zadaniem. Wymaga przede wszystkim czasu, ponieważ dopiero po 3 miesiącach od rozpoczęcia zdrowiej diety lub suplementacji pojawiają się efekty. Aby były trwałe warto dbać o jadłospis przez cały rok. Dziś podpowiadamy jak zbudować odporność organizmu przez lato, aby jesień rozpocząć bez chorób!

Wybieraj przede wszystkim świeże warzywa i owoce. Witamina C, która znajduje się między innymi w papryce i czarnej porzeczce to najskuteczniejsza metoda na poprawę odporności. Witaminę A, która również odgrywa ważną rolę znajdziesz z kolei między innymi w marchwi, mleku, żółtku jaj, łososiu czy brzoskwini.

Zamiast słodzić cukrem wybieraj miód, który jest znacznie zdrowszy! O różnych rodzajach miodu i ich właściwościach możecie przeczytać w tym artykule.

Orzeźwiający, a przy tym zdrowy kefir doskonale dba o prawidłową pracę jelit, które odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układ odpornościowego. Pij szklankę kefiry lub maślanki przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Zadbaj również o aktywność fizyczną. Skorzystaj z letnich wieczorów i wybierz się na dłuższy spacer lub przejażdżkę rowerową. Dzięki stosowaniu się do powyższy wskazówek szansa na chorobę jesienią znacznie zmaleje.