Dzień Szpinaku! Włącz go do swojej diety!
Wprowadź szpinak do swojej codziennej diety, zafunduj swojemu organizmowi bombę witaminową. Poznaj pozytywny wpływ szpinaku na zdrowie. Dlaczego szpinak jest...Dominika | 26 marca, 2024
Tel: 24-268-50-83
Popłacińska 42, 09-401 Płock
Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock
Przychodnia "Radzi i Wie"
Katarzyna | 2 grudnia, 2020
Jesień w pełni… z każdym kolejnym dniem robi się tylko zimniej, dlatego warto zastanowić się nad wzbogaceniem swojej diety o produkty bogate w cynk.
Jakie produkty wybrać?
Cynk znajduje się w mięsie (i z tego źródła najlepiej się przyswaja), żółtym serze, roślinach strączkowych, pieczywie pełnoziarnistym, orzechach, migdałach, pestkach słonecznika oraz dyni, w kaszy gryczanej, dzikim ryżu, jajach, rybach, małżach i ostrygach.
Choć cynk nie jest mikroelementem, którego potrzebujemy w dużych ilościach, to zdecydowanie warto zadbać o dostarczanie go w odpowiednich dawkach do organizmu. Odpowiada on za szereg ważnych funkcji, w tym za wzmocnienie odporności! Wspiera także gospodarkę hormonalną, poprawia sprawność intelektualną, wzmacnia naczynia krwionośne, przyspiesza gojenie się ran. Dodatkowo wzmacnia włosy, paznokcie i pomaga przy leczeniu trądziku i oparzeń. Cynk jest także niezbędny w procesie prawidłowego wzrostu dzieci.
Jeśli zauważymy niedobór tego mikroelementu, możemy sięgnąć po suplement diety. Jednak najlepiej i najzdrowiej dla naszego organizmu jest dostarczyć cynk w naturalnej postaci, włączając do diety produkty, które wymieniliśmy wyżej.