Dzień Szpinaku! Włącz go do swojej diety!
Wprowadź szpinak do swojej codziennej diety, zafunduj swojemu organizmowi bombę witaminową. Poznaj pozytywny wpływ szpinaku na zdrowie. Dlaczego szpinak jest...Dominika | 26 marca, 2024
Tel: 24-268-50-83
Popłacińska 42, 09-401 Płock
Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock
Przychodnia "Radzi i Wie"
Katarzyna | 14 września, 2021
Dynia to świetne sezonowe warzywo, które w sklepach znajdziemy już od początku września, aż do połowy listopada. Czemu warto po nią sięgnąć, a także zrobić jej mały zapas, np. zamrożony lub zamarynowany na zimę? Sprawdź poniżej!
Zacznijmy od ilości witamin i mikroelementów, które dostarcza nam dynia oraz jej pestki. Samo warzywo ma słodki smak, a przyrządzić je można zarówno na słodko, na słono, jak i na ostro (i rozgrzewająco!).
Witaminy, które dostarcza nam dynia to:
Aktywnie wspierają one układ odpornościowy, wzrok oraz pozytywnie działająca na wygląd skóry, włosów i paznokci.
Natomiast minerały, które znajdziemy w dyni to m.in.:
Warto sięgać po dynię w sezonie, ponieważ pomoże wzmocnić organizm przed zbliżającym się sezonem grypowym. Dodatkowo warzywo to można łatwo przyrządzić w formie pikantnej, rozgrzewającej zupy idealnej na chłodne popołudnia i wieczory. Co więcej, dynia zapewnia poczucie sytości i zawiera dużo błonnika!
Aby skorzystać z dobroci dyni również w trakcie zimy, warto pokroić obrane warzywo w kostkę i zamrozić. Zrobienie pożywnej zupy lub sosu w zimę będzie bardzo łatwe! Rozmrożonej dyni można także użyć do zrobienia oryginalnych deserów. Z kolei zamarynowane warzywo możemy wykorzystać jako pyszną sałatkę do obiadu.
Mówiąc o dyni nie możemy zapomnieć o jej pestkach! Świeże pestki z dyni pomagają pozbyć się pasożytów z organizmu, a suszone sprawdzają się jako bomba witaminowa dodawana do sałatek. Można je wykorzystać również jako smaczną dekorację do zup, sosów, deserów, jak i jako zdrową przekąskę.