Dzień Szpinaku! Włącz go do swojej diety!
Wprowadź szpinak do swojej codziennej diety, zafunduj swojemu organizmowi bombę witaminową. Poznaj pozytywny wpływ szpinaku na zdrowie. Dlaczego szpinak jest...Dominika | 26 marca, 2024
Tel: 24-268-50-83
Popłacińska 42, 09-401 Płock
Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock
Przychodnia "Radzi i Wie"
Katarzyna | 13 października, 2021
Jabłka i gruszki to zdecydowanie owoce jesieni. Choć dostępne są przez cały rok, to właśnie jesienią najchętniej po nie sięgamy. I nie bez powodu! Oba owoce zawierają w sobie bombę witamin i minerałów, z których wiele wzmacnia układ odpornościowy. Jakie witaminy i minerały zawierają jabłka i gruszki?
Jabłka mają w sobie takie witaminy jak: witamina A, C, E, K, witaminy z grupy B. Znajdziemy w nich ważne minerały takie jak potas, fosfor, cynk, wapń, magnez, żelazo czy sód.
Gruszki z kolei zawierają witaminy takie jak: A, C, PP oraz witaminy z grupy B. Jeśli chodzi o minerały, to są to między innymi: bór, jod, potas, fosfor, magnez, wapń, a także miedź i żelazo.
Zarówno jabłka jak i gruszki mają w sobie wiele kwasów organicznych oraz błonnika pokarmowego, dlatego tak dobrze wpływają na procesy trawienia.
Oba owoce pozytywnie wpływają również na inne aspekty naszego organizmu. Poprawiają pracę mózgu, koncentrację, zapobiegają rozwojowi takich chorób jak nadciśnienie czy miażdżyca. Są lekkostrawne, tak, nawet gruszki! Trzeba jednak zawsze pamiętać, żeby dokładnie je gryźć. Warto także zjadać owoce ze skórką, która zawiera najwięcej witamin.
Pamiętajmy, że o ile jabłka można spokojnie zjadać w całości, również z pestkami, to sprawa z gruszkami wygląda nieco inaczej. Bowiem pestki gruszek w połączeniu z kwasami trawiennymi wytwarzają toksyny niebezpieczne dla naszego organizmu. Dlatego nigdy nie jedz pestek z gruszek! Dbaj także o to, aby owoce były wcześniej dokładnie umyte oraz kupuj je ze sprawdzonego źródła.