Dzień Szpinaku! Włącz go do swojej diety!
Wprowadź szpinak do swojej codziennej diety, zafunduj swojemu organizmowi bombę witaminową. Poznaj pozytywny wpływ szpinaku na zdrowie. Dlaczego szpinak jest...Dominika | 26 marca, 2024
Tel: 24-268-50-83
Popłacińska 42, 09-401 Płock
Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock
Przychodnia "Radzi i Wie"
Katarzyna | 28 lutego, 2022
Nasz organizm potrzebuje wsparcia po zimie. Jak możesz zadbać o swoje zdrowie i uniknąć wiosennego przeziębienia? O tym poniżej!
Po zimie, w trakcie której dostęp do świeżych warzyw i owoców był ograniczony, nadchodzi czas na pierwsze nowalijki i świeże warzywa oraz owoce. Najczęściej brakuje nam witamin takich jak witamina A, C, D oraz kwasu foliowego.
Zadbaj o obecność witaminy A sięgając po paprykę, szpinak, pomidory oraz pomarańcze, wiśnie i brzoskwinie. Witaminę A znajdziesz również w mięsie, rybach i nabiale, m.in. w wątróbce kurczaka, jajach, maśle, tuńczyku, makreli, kefirze czy twarogu.
Z kolei witaminę C znajdziesz w kiszonkach, brokułach, kalafiorze, papryce czy brukselce. Owoce bogate w witaminę C to np. kiwi, truskawki, pomarańcza, dzika róża czy cytryna i grejpfrut.
W przypadku witaminy D największe jej ilości znajdują się w węgorzu, śledziu i innych rybach, maśle, żółtku jajka oraz serze żółtym. Warto pamiętać, że chociaż nie znajdziemy jej w warzywach i owocach, to nasz organizm witaminę D czerpie również z syntezy skórnej. Przy ekspozycji na słońce warto pamiętać o stosowaniu filtrów przeciwsłonecznych, które chronią skórę przed szkodliwym promieniowaniem!
A teraz nie przedłużając przechodzimy do tego, gdzie znajdziemy kwas foliowy. Jego największe ilości znajdują się w ciecierzycy, szpinaku, a także w korzeniu oraz natce pietruszki. Nieco mniej kwasu foliowego ma jarmuż, brokuły, sałata i truskawki.