Dzień Szpinaku! Włącz go do swojej diety!
Wprowadź szpinak do swojej codziennej diety, zafunduj swojemu organizmowi bombę witaminową. Poznaj pozytywny wpływ szpinaku na zdrowie. Dlaczego szpinak jest...Dominika | 26 marca, 2024
Tel: 24-268-50-83
Popłacińska 42, 09-401 Płock
Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock
Przychodnia "Radzi i Wie"
Katarzyna | 21 kwietnia, 2022
Wiosna, wiosna… tęskniliście za świeżymi, młodymi marchewkami? My bardzo! Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Dlatego dziś bierzemy je pod lupę i podpowiadamy Wam, dlaczego warto je włączyć do codziennej diety!
Oczywiście marchew jest najbardziej znana z tego, że zawiera w sobie dużo beta karotenu. Zapewnia on wzmocnienie odporności, prawidłowe funkcjonowanie wzroku oraz opóźnia pojawianie się zmarszczek.
Dodatkowo marchewka zawiera między innymi witaminę C, witaminę B6, witaminę E, witaminę K, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, cynk, potas i fosfor. Prawdziwa mieszanka witamin i minerałów!
Surowa marchewka posiada także niski indeks glikemiczny – dobra zarówno jako przekąska przy diecie, jak i dodatek do obiadu dla osoby chorej na cukrzycę.
Poza działaniem wzmacniającym odporność czy wspomagającym zdrowy wzrok, marchewki są doskonałe dla naszej skóry. Jeśli w pracy lub po pracy przebywasz dużo przed komputerem, to zdecydowanie warto je wprowadzić do codziennej diety!
Regularne jedzenie marchewek pomaga także w profilaktyce chorób układu krążenia.