Dzień Szpinaku! Włącz go do swojej diety!
Wprowadź szpinak do swojej codziennej diety, zafunduj swojemu organizmowi bombę witaminową. Poznaj pozytywny wpływ szpinaku na zdrowie. Dlaczego szpinak jest...Dominika | 26 marca, 2024
Tel: 24-268-50-83
Popłacińska 42, 09-401 Płock
Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock
Przychodnia "Radzi i Wie"
Katarzyna | 3 marca, 2021
Zadbanie o układ pokarmowy nie jest trudne, a wraz ze zdrowym i dobrze funkcjonującym układem trawiennym idzie w parze odporność naszego organizmu. Jednym ze sposobów na wsparcie pracy naszych jelit jest spożywanie produktów zawierających żywe kultury bakterii. Znajdziemy je w kefirach i jogurtach naturalnych, zawiera je także maślanka i zsiadłe mleko. Co dobrego może nam przynieść regularne, a nawet codzienne spożywanie szklanki kefiru lub jogurtu?
Właściwości obu produktów z mleka krowiego, owczego lub koziego są bardzo zbliżone. Jednak kefir posiada znacznie więcej szczepów różnych bakterii i drożdże, które doskonale dbają o prawidłową pracę naszych jelit i całego organizmu. Zwykle osoby z lekką nietolerancją laktozy mogą spożywać go bez obaw, ponieważ laktoza zawarta w kefirze jest częściowo rozkładana przez wyżej wymienione bakterie i drożdże. Oczywiście na półkach sklepowych dostępne są też kefiry bez laktozy.
Jogurty i kefir to doskonałe źródło wapnia i magnezu, witaminy K i często również D. Takie połączenie pozwala na lepszą przyswajalność ważnych mikroelementów i witamin, które są niezbędne dla zachowania mocnych kości i zębów.
Kefir oraz jogurt są doskonałym probiotykiem, który uniemożliwia rozwój bakterii chorobotwórczych. Z tego powodu warto włączyć je do diety po każdej antybiotykoterapii i przebytej chorobie. Dodatkowo wspomagają regularne wypróżnianie, zapobiegają zatruciom przewodu pokarmowego i infekcjom intymnym.
Innym pozytywnym aspektem regularnego spożywania kefiru jest działanie przeciwzapalne. Wykazano także wpływ na zapobieganie astmie i alergiom!
Jeśli czujemy, że się przejedzeni lub nasz posiłek był tłusty, warto wypić trochę kefiru lub jogurtu, który poprawi nasz metabolizm! Co więcej regularne picie kefiru lub jogurtu obniża zły cholesterol! Kefir ma także silne działanie przeciwutleniające.
Powyżej wymieniliśmy tylko kilka z pozytywnych właściwości regularnego spożywania kefiru i jogurtu naturalnego. Jak sami możecie zauważyć, są one bardzo zdrowe na wielu płaszczyznach. Pomagają także w obniżaniu i regulowaniu poziomu cukru i zwalczaniu otyłości. Warto po nie sięgać codziennie lub chociaż kilka razy w tygodniu!