Dzień Szpinaku! Włącz go do swojej diety!
Wprowadź szpinak do swojej codziennej diety, zafunduj swojemu organizmowi bombę witaminową. Poznaj pozytywny wpływ szpinaku na zdrowie. Dlaczego szpinak jest...Dominika | 26 marca, 2024
Tel: 24-268-50-83
Popłacińska 42, 09-401 Płock
Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock
Przychodnia "Radzi i Wie"
Katarzyna | 9 listopada, 2021
Kiszonki to element wielu tradycyjnych potraw. Zawierają dużo cennych składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Wspomagają układ odpornościowy i pozytywnie wpływają na cały organizm. A jednak wciąż ich nie doceniamy! Dlatego dziś przedstawimy czemu warto sięgać po kiszonki, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.
Kiszonki są źródłem cennych witamin, w tym witaminy C. Co więcej, dzięki procesowi fermentacji ta niestabilna witamina nie traci swoich właściwości – co samo w sobie znaczy naprawdę wiele.
Innymi witaminami, które znajdziemy w kiszonkach są:
Z kolei minerały jakie znajdziemy w kiszonkach to:
Do innych zalet kiszonek należy regulacja stężenia glukozy we krwi, a dodatkowo zawierają cenne bakterie. Dlatego też kiszonki mają właściwości probiotyczne i prebiotyczne, doskonale wpływając na pracę jelit i stymulując układ odpornościowy.