Dzień Szpinaku! Włącz go do swojej diety!
Wprowadź szpinak do swojej codziennej diety, zafunduj swojemu organizmowi bombę witaminową. Poznaj pozytywny wpływ szpinaku na zdrowie. Dlaczego szpinak jest...Dominika | 26 marca, 2024
Tel: 24-268-50-83
Popłacińska 42, 09-401 Płock
Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock
Przychodnia "Radzi i Wie"
Katarzyna | 1 października, 2020
Miażdżyca to choroba, która nieleczona prowadzi do bardzo poważnych powikłań zagrażających zdrowiu i życiu. Co przyczynia się do jej rozwoju, kto jest najbardziej narażony i czy jest sposób, aby się przed nią ustrzec? Po odpowiedzi na te pytania zapraszamy do naszego dzisiejszego artykułu.
Zaczynając od początku – największy wpływ na rozwój miażdżycy ma niezdrowe żywienie, genetyka, palenie papierosów i stres. To, co dodatkowo sprzyja zmianom miażdżycowym? Dieta bogata w zły cholesterol, nadwaga i otyłość oraz brak lub mała aktywność fizyczna.
Czy wiesz jaki poziom złego cholesterolu posiadasz? Nie?! Zrób badanie! Więcej na ten temat znajdziesz TUTAJ.
Najbardziej narażony jest… cóż, każdy może zachorować. Oczywiście jeśli w rodzinie były przypadki miażdżycy, to ryzyko wzrasta. Pierwsze jej objawy mogą pojawić się już w wieku nastoletnim, jednak najwięcej osób diagnozowanych jest po 50 roku życia. W tym czasie pojawia się zdecydowanie więcej objawów. Powodem takiego stanu rzeczy są złe nawyki, które wymieniliśmy wyżej, a które wspierają chorobę w rozwoju.
Dzięki odpowiedniej profilaktyce możemy uchronić się od choroby. Jeżeli jednak już chorujemy – należy stosować się do zaleceń lekarza! Profilaktyka jest prosta, choć wiąże się z pewnymi ograniczeniami. Przede wszystkim odpowiednia dieta, urozmaicona, bogata w witaminy i minerały, zdrowe tłuszcze. W profilaktyce pomocne jest również regularne uprawianie sportu! Połączenie zdrowego odżywiania z ruchem pozytywnie wpływa na cały nasz organizm.
Jest kilka typów miażdżycy, różnią się one również nieco objawami i na pewno ich temat poruszymy w przyszłości.