Dzień Szpinaku! Włącz go do swojej diety!
Wprowadź szpinak do swojej codziennej diety, zafunduj swojemu organizmowi bombę witaminową. Poznaj pozytywny wpływ szpinaku na zdrowie. Dlaczego szpinak jest...Dominika | 26 marca, 2024
Tel: 24-268-50-83
Popłacińska 42, 09-401 Płock
Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock
Przychodnia "Radzi i Wie"
Katarzyna | 28 września, 2022
Mleko i przetwory mleczne są ogólnie lubiane, smaczne i właściwie każdy w tej kategorii jedzenia znajdzie dla siebie. Nabiał, szczególnie produkty mleczne, bogate są w łatwo przyswajalny wapń oraz wiele innych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dziś opowiemy więcej o nabiale oraz jego roli w zdrowej diecie.
Aktywne składniki, które znajdziemy w mleku i w produktach mlecznych doskonale pobudzają układ odpornościowy. Składniki te pomagają szybciej zwalczać infekcje. Są również lekarstwa, których popicie zalecane jest właśnie mlekiem, w dużej mierze ze względu na właściwości mleka.
Zależnie od tego jaki rodzaj mleka lub nabiału wybierzesz, będzie on miał inne witaminy. Np. mleko 3,2% będzie miało więcej witamin takich jak witamina A, D czy E, od mleka 0,5%. Wiąże się to między innymi z inną zawartością tłuszczu, w którym powyższe witaminy się rozpuszczają.
W przypadku nabiału, takiego jak ser żółty lub biały, to biały ma mniej cholesterolu. Z kolei żółty ser zawiera więcej wapnia, które łatwo się wchłania do naszego organizmu.