Jak dbać o serce?
Zdrowe serce odgrywa kluczową rolę w naszym ogólnym samopoczuciu i jest ważne na każdym etapie życia. Oto jak możemy dbać...Dominika | 5 grudnia, 2023
Tel: 24-268-50-83
Tel: 600-777-204
Popłacińska 42, 09-401 Płock
Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock
Przychodnia "Radzi i Wie"
Katarzyna | 15 lipca, 2020
Wszyscy wiemy, że świeże warzywa są zdrowe. Im mniej przetworzone, tym więcej witamin mają. Innymi zaletami, które przeważają za świeżymi warzywami są między innymi ich aromat i bardziej soczysty smak.
W dzisiejszych czasach niezależnie od pory roku, dostaniemy wszystkie warzywa i owoce, z całego świata, w niemal każdym sklepie. Kto jednak jadł importowane truskawki zimą wie, że bardziej smakują wodą z aromatem truskawkowym, niż pierwszymi w sezonie truskawkami kupionymi na straganie. Nie inaczej wygląda to w przypadku sezonowych warzyw, dlatego warto zwrócić uwagę, kiedy dane warzywa możemy zjeść najświeższe i co za tym idzie, najsmaczniejsze.
Od maja do sierpnia możemy cieszyć się przede wszystkim: botwiną, bobem, brokułem, cebulą dymką, cukinią, czosnkiem, fasolą szparagową, groszkiem zielonym, kalafiorem, młodą kapustą, korzeniem pietruszki, marchwią, ogórkiem, pomidorem, rukolą, wszelkimi sałatami, szczawiem, szczypiorkiem, szpinakiem i młodymi ziemniakami.
Wszystkie te warzywa mają w sobie wiele witamin, które są ważne dla naszego organizmu. Warto korzystać z nich, póki są w sezonie, a ich ceny są jeszcze przyzwoite, ponieważ zimą zdecydowanie za nimi zatęsknimy! Warto skusić się na domowe przetwory lub mrożenie warzyw, by urozmaicić później dietę w chłodniejsze dni.