Dzień Szpinaku! Włącz go do swojej diety!
Wprowadź szpinak do swojej codziennej diety, zafunduj swojemu organizmowi bombę witaminową. Poznaj pozytywny wpływ szpinaku na zdrowie. Dlaczego szpinak jest...Dominika | 26 marca, 2024
Tel: 24-268-50-83
Popłacińska 42, 09-401 Płock
Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock
Przychodnia "Radzi i Wie"
Katarzyna | 24 września, 2020
Sól jest nieodłączną częścią gotowania, bez której wielu z nas nie wyobraża sobie kuchni. Jest również świetnym środkiem konserwującym! Dlatego producenci bardzo chętnie dodają duże ilości soli do swoich produktów takich jak gotowe sosy, nie wspominając już o słonych przekąskach, fast foodach, a także wędlinach, serze, a nawet chlebie. Sól właściwie znajdziemy w niemal każdym produkcie, tak jak i cukier.
Mała ilość soli (do 5g dziennie dla osoby dorosłej wg. WHO) jest zdrowa i pozytywnie wpływa na organizm, ponieważ jest potrzebna dla zachowania równowagi elektrolitowej w organizmie, a także niezbędna dla prawidłowej pracy układu mięśniowego i nerwowego.
Niestety, większość Polaków zjada dziennie około 15g soli! To trzykrotnie większa wartość niż zalecana i może mieć negatywne skutki zdrowotne. Przede wszystkim sól zatrzymuje wodę w organizmie, powoduje wzrost ciśnienia tętniczego, a nawet przyczynia do niewydolności serca, osteoporozy i otyłości.
Odpowiadając na nasze dzisiejsze pytanie – tak, sól jest zdrowa, ale w ograniczonej ilości. Zachęcamy do zdrowej diety, bogatej w warzywa, proponujemy też ograniczenie soli dodawanej do przyprawiania potraw w kuchni. Świetnie w tym celu sprawdzają się zioła takie jak bazylia, oregano, kurkuma, chili, a także bardzo zdrowy czosnek i cebula. Zróżnicowana dieta i aktywność fizyczna jest niezbędna dla zachowania zdrowia!