Tel: 24-268-50-83
Popłacińska 42, 09-401 Płock

Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock

Przychodnia "Radzi i Wie"

Wiosenne śniadanie.

Katarzyna | 29 marca, 2022

W sklepach pojawiają się pierwsze nowalijki, słońce pojawia się nieco częściej, a przyroda małymi krokami odżywa. A wraz z przyrodą i my mamy więcej energii, motywacji i chęci! Dobrze te chęci przełożyć również na zdrowe odżywianie się, które pomoże wzmocnić nasz organizm we wciąż zmiennej pogodzie. Dziś podpowiemy w jaki sposób pożywne, wiosenne śniadanie może dodać energii na cały dzień i być pierwszym krokiem do lepszego odżywiania się.

Zaczniemy od tego, po jakie produkty warto w ogóle sięgać na wiosnę, niezależnie czy będzie to śniadanie, czy inny posiłek. Na pewno warto, aby było one niskoprzetworzone – np. sałatki warzywne i owocowe lub warzywa po krótkiej obróbce termicznej, w tym te gotowane w małej ilości wody lub na parze.

Zwróćmy także uwagę na to, aby były pełnowartościowe, czyli były bogate w pełnowartościowe białka, dobre kwasy tłuszczowe, błonnik, a także witaminy i minerały. Świeże i sezonowe owoce oraz warzywa to doskonały sposób, na zapewnienie największej ilości witamin i minerałów!

Wczesną wiosną doskonale dostępne są zdrowe kiełki, które możemy dodać do kanapki, sałatki i zupy. Dodatkowo dostępne są już świeże rzodkiewki, szparagi, szpinak czy rabarbar. Z sezonowych warzyw i owoców dostępnych w marcu oraz kwietniu są także: natka pietruszki, por, roszponka, marchewka, kalafior, jabłka, papryka, warzywa strączkowe i szczaw.

Na wiosenne śniadanie warto jeść ciepłą owsiankę z dodatkiem świeżych owoców oraz kolorowe sałatki z warzyw. Regularne posiłki pozwalają na wyrobienie zdrowych nawyków, a w konsekwencji pomogą uniknąć zjadanych na szybko fast foodów czy podjadania słodyczy z dużą zawartością cukru.