Dzień Szpinaku! Włącz go do swojej diety!
Wprowadź szpinak do swojej codziennej diety, zafunduj swojemu organizmowi bombę witaminową. Poznaj pozytywny wpływ szpinaku na zdrowie. Dlaczego szpinak jest...Dominika | 26 marca, 2024
Tel: 24-268-50-83
Popłacińska 42, 09-401 Płock
Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock
Przychodnia "Radzi i Wie"
Katarzyna | 21 stycznia, 2020
Zimą dni są krótsze, pogoda nie rozpieszcza, a dostęp do dobrej jakości świeżych warzyw i owoców jest cięższy niż wiosną i latem. W wyniku tego zimą bardzo łatwo o niedobory witamin. Powodują one często osłabienie organizmu, co sprawia, że łatwiej nam złapać przeziębienie. Co zrobić, gdy pomimo zbilansowanej diety czujemy, że nasz organizm potrzebuje wsparcia?
Suplementacja witamin takich jak witamina A czy witamina C może nam pomóc w walce z osłabieniem i zmniejszyć ryzyko zachorowania. Witamina A jest niezwykle ważna w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Wpływa ona na proces widzenia, wzrostu, działa przeciw nowotworowo, zapobiega zakażeniom, wzmacnia układ odpornościowy, a także utrzymuje prawidłowy stan skóry, paznokci oraz włosów.
Przyjmowanie witaminy C w okresie zimowym pomaga zmniejszyć ryzyko przeziębienia. Warto zadbać o odpowiedni jej poziom, ponieważ zwiększa ona wchłanianie żelaza, wspomaga układ krwionośny, bierze także udział w procesie tworzenia kolagenu, który jest składnikiem chrząstek stawowych.
Należy pamiętać, że nasz organizm nie wytwarza witaminy C, dlatego wskazane jest spożywanie jej przez cały rok — najlepiej jedząc bogate w nią warzywa i owoce, tj. dziką różę, czarną porzeczkę, paprykę, brukselkę czy brokuły.
Oczywiście suplementacja witamin nigdy nie powinna zastępować prawidłowej diety.
Już za tydzień opowiemy o kolejnych witaminach, po które warto sięgać zimą!