Dzień Szpinaku! Włącz go do swojej diety!
Wprowadź szpinak do swojej codziennej diety, zafunduj swojemu organizmowi bombę witaminową. Poznaj pozytywny wpływ szpinaku na zdrowie. Dlaczego szpinak jest...Dominika | 26 marca, 2024
Tel: 24-268-50-83
Popłacińska 42, 09-401 Płock
Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock
Przychodnia "Radzi i Wie"
Katarzyna | 4 marca, 2020
Temat witaminy C, a dokładniej kwasu askorbinowego, mieliśmy okazję już poruszyć w artykule dotyczącym suplementacji witamin. Dzisiaj go rozszerzymy i poruszymy więcej kwestii.
Wspominaliśmy już, że nasz organizm sam nie wytwarza witaminy C, więc należy mu ją dostarczać. Najlepiej zrobić to spożywając produkty, ponieważ witaminy pozyskane z naturalnych źródeł są najlepiej wchłaniane przez organizm. W ten sposób zmniejszamy również ryzyko ich przedawkowania.
Gdzie szukać witaminy C? Poza wspomnianymi w poprzednim artykule: dziką różą, czarną porzeczką, papryką, brukselką czy brokułem, dosyć dużo witaminy C jest także w: kalafiorze, jarmużu, szpinaku, pietruszce, koperku oraz szczypiorku. Z owoców polecamy kiwi, papaję, truskawki oraz cytrusy.
Bardzo często zapominamy, że kwas askorbinowy łatwo traci swoje właściwości — zarówno przez ekspozycję na światło, jak i obróbkę termiczną. Niszczy ją więc i wysoka i niska temperatura, a także kontakt z powietrzem i zasadowy odczyn. Najlepiej więc spożywać produkty bogate w witaminę C możliwie świeże i surowe o ile to możliwe i bezpieczne dla zdrowia.