Dzień Szpinaku! Włącz go do swojej diety!
Wprowadź szpinak do swojej codziennej diety, zafunduj swojemu organizmowi bombę witaminową. Poznaj pozytywny wpływ szpinaku na zdrowie. Dlaczego szpinak jest...Dominika | 26 marca, 2024
Tel: 24-268-50-83
Popłacińska 42, 09-401 Płock
Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock
Przychodnia "Radzi i Wie"
Katarzyna | 23 grudnia, 2020
Świąteczny stół zawsze jest suto zastawiony, zwykle ugina się pod ciężarem wielu potraw – od dania głównego, przez wiele przystawek, aż po desery. Nasza tradycja dotycząca biesiad – czy to świątecznych, czy też weselnych, jest bardzo bogata, tak jak i mnogość dań, która zatrważa.
Niestety to ciężkostrawność niektórych z nich sprawia, że na myśl o świątecznym obiedzie lub kolacji, zaczynamy szukać informacji, co może nam skutecznie pomóc w walce z uczuciem ciężkości i przejedzeniem.
Wbrew pozorom wielu problemom z żołądkiem można zapobiec! I to nie w jakiś skomplikowany sposób. Nie musimy też odmawiać sobie przyjemności jedzenia… Wystarczy, że zadbamy o odpowiednie przyprawienie świątecznych potraw. Nie tylko poprawi to ich smak, ale również usprawni procesy trawienne.
Dodanie przypraw takich jak bazylia, kminek, tymianek, szałwia, rozmaryn, pieprz cayanne, majeranek, kurkuma czy oregano do potraw na słono i zup pozytywnie wpłynie na układ trawienny. Zioła te pobudzają wydzielanie soków trawiennych i żółci, przyspieszają przemianę materii, a wiele z nich zapobiega wzdęciom.
Do przypraw, które warto dodać do kawy, herbaty, wody czy kompotu zaliczamy: miętę, rumianek, imbir, cynamon, goździki i kardamon. Ostatnie cztery możemy spokojnie dodawać też do ciast, ciasteczek i wszelkich innych tworzonych przez nas deserów i wypieków.
Podczas wigilijnej kolacji nie wolno zapomnieć o kompocie z suszu! Jest bardzo zdrowy i doskonale pomaga łagodzić problemy związane z trawieniem.
Po posiłku lub w jego trakcie możemy wspomóc organizm maślanką, kefirem, jogurtem – innymi słowy dostarczyć mu porcję naturalnego probiotyku. Ale przede wszystkim nie zapominajmy o umiarze! Oczy by chciały zjeść wszystko, ale żołądek to nie czarna dziura. Spróbujmy jeść powoli, małe porcje każdej z potraw. Dopiero, gdy zyskamy pewność, że mamy jeszcze trochę miejsca w brzuchu sięgnijmy po dokładkę.