Dzień Szpinaku! Włącz go do swojej diety!
Wprowadź szpinak do swojej codziennej diety, zafunduj swojemu organizmowi bombę witaminową. Poznaj pozytywny wpływ szpinaku na zdrowie. Dlaczego szpinak jest...Dominika | 26 marca, 2024
Tel: 24-268-50-83
Popłacińska 42, 09-401 Płock
Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock
Przychodnia "Radzi i Wie"
Katarzyna | 21 października, 2020
Sezon na świeże warzywa i owoce kojarzy się przede wszystkim z wiosną i latem, a przecież jesienią trwa sezon na smaczne i pełne witamin buraki, paprykę, śliwki czy gruszki! Dziś podpowiemy po co warto sięgnąć w nadchodzące, coraz chłodniejsze i deszczowe dni, aby zachować odporność i zdrowie.
Na pierwszy ogień – buraki czerwone – witaminowa bomba w każdej formie! Surowe, pieczone, gotowane, kiszone? Do wyboru, do koloru. Wspomagają naturalną odporność, układ krwionośny, zapobiegają anemii i spowalniają procesy starzenia się.
Następnie cukinia, która wspomaga procesy trawienia, pracę mózgu i układu nerwowego, a także poprawia odporność. W kuchni sprawdza się w każdym wydaniu: od marynowanej, przez smażoną, po pieczoną! Doskonałe urozmaicenie na jesienne obiady.
Nie możemy zapomnieć o papryce. Posiada ona duże zasoby witaminy C, dlatego najlepiej jeść ją surową, jednak w innych wydaniach także się smacznie sprawdzi. Poprawia odporność, pozytywnie wpływa na układ krążenia oraz jedzona na surowo wspomaga procesy trawienia.
I nadeszła pora na przedstawienie owocowych królowych jesieni – gruszki i śliwki! Gruszki doskonale wspomagają pracę mózgu, wzmacniają odporność, pomagają przy leczeniu przeziębienia. Najwięcej witamin jest oczywiście w skórce i przy niej – warto więc jeść te owoce po dokładnym umyciu. Pamiętaj, że jeśli decydujesz się na jedzenie owocu ze skórką, dokładnie ją pogryź!
Śliwki to mały czarny koń wśród owoców – smakuje zarówno świeży, jak i suszony. Jednak suszone śliwki są o wiele bardziej kaloryczne. Świąteczny kompot ze śliwkami? Oczywiście! W końcu doskonale wpływają na pracę układu trawiennego, a do tego zawierają wiele witamin z grupy B oraz witaminę E.
Zachęcamy, aby jesienią włączyć do diety sezonowe warzywa i owoce. Dzięki temu poprawimy przede wszystkim odporność. Zdrowe odżywianie się oraz regularna aktywność fizyczna to podstawa!