Dzień Szpinaku! Włącz go do swojej diety!
Wprowadź szpinak do swojej codziennej diety, zafunduj swojemu organizmowi bombę witaminową. Poznaj pozytywny wpływ szpinaku na zdrowie. Dlaczego szpinak jest...Dominika | 26 marca, 2024
Tel: 24-268-50-83
Popłacińska 42, 09-401 Płock
Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock
Przychodnia "Radzi i Wie"
Katarzyna | 1 kwietnia, 2021
Święta nieodłącznie kojarzą nam się z całą masą pysznych, choć ciężkich potraw i przejedzeniem. Nasza tradycyjna kuchnia jest dosyć tłusta, a na święta lubimy dodać do niej również ciasta. Jak zadbać o to, aby wielkanocny stół był pełen zdrowego jedzenia, a przy tym nie utracił tradycyjnej formy?
W pierwszej kolejności zastanówmy się, czy na pewno tak duże ilości majonezu są konieczne! Wykorzystujemy go do ozdobienia jajek, a także sałatek i past. Nie koniecznie trzeba od razu z niego całkiem rezygnować, wystarczy zmieszać go w proporcji 1:1 lub 2:1 z jogurtem naturalnym i potrawy od razu będą zawierały znacznie mniej złego cholesterolu.
Następnie pamiętajmy o wybieraniu mięsa i wędlin ze sprawdzonych źródeł, z jak najmniejszą ilością konserwantów i wzmacniaczy smaku. Dobrym pomysłem jest zamarynowanie mięsa w ziołach i upieczenie lub ugotowanie go samemu. Pyszne wędliny, szynki i rolady możemy w łatwy sposób zrobić sami. Pozwoli nam to także uniknąć dużych ilości soli, które znajdują się w gotowych produktach. Dodatkowo sami będziemy mogli przekonać się, że własne wyroby dłużej zachowują świeżość!
Do żurku lub barszczu warto dodać zioła i zrezygnować z tłustej śmietany. 12% śmietana wymieszana z jogurtem świetnie zastąpi tę 18 lub 30 procentową. Do sosów można śmiało dodać rozmaryn czy bazylię.
Jajka najbardziej kojarzą się nam ze świętami wielkanocnymi. Jesteśmy przyzwyczajeni do podawania ich na różne smaczne sposoby. Pamiętajmy jednak o powstrzymaniu łakomstwa! Jajka mają wiele pozytywnych składników odżywczych, ale ich żółtka zawierają zły cholesterol.
Rzeżucha może służyć nie tylko jako ozdoba! Jest bardzo zdrowa, dlatego zachęcamy do posypywania nią kanapek, jajek, zupy czy sałatek. To samo dotyczy innych kiełków i świeżych warzyw takich jak choćby rzodkiewki.
I na koniec – chrzan i ćwikła. Szczególnie dobre, gdy przygotujemy je sami! Zawierają witaminy i minerały, są doskonałym dodatkiem do wielu potraw z jajek, mięsa i białej kiełbasy.
Pięknie ozdobione ciasta kuszą i nie ukrywajmy, że aż grzech nie spróbować! Warto wypić do nich filiżankę ziół, np. mięty czy zielonej herbaty. Jeśli zachowamy umiar nic nie stoi na przeszkodzie, aby sprawić sobie przyjemność!
I na koniec… polecamy wybrać się z bliskimi na spacer! Trochę ruchu po obfitym posiłku jest doskonałym sposobem na to, aby nie złapało nas przejedzenie. Nie zapominajmy także o piciu odpowiednich ilości wody!