Dzień Szpinaku! Włącz go do swojej diety!
Wprowadź szpinak do swojej codziennej diety, zafunduj swojemu organizmowi bombę witaminową. Poznaj pozytywny wpływ szpinaku na zdrowie. Dlaczego szpinak jest...Dominika | 26 marca, 2024
Tel: 24-268-50-83
Popłacińska 42, 09-401 Płock
Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock
Przychodnia "Radzi i Wie"
Katarzyna | 30 czerwca, 2021
Sezon grillowy w pełni! Czy wiesz w jaki sposób sprawić, żeby dania z grilla były zdrowsze? Nie? Podpowiadamy!
W pierwszej kolejności zwróć uwagę na jakość składników. Unikaj gotowych, przyprawionych już mięs i marynat, a nawet sosów – mają zwykle dużo cukru, soli i wzmacniaczy smaków. Zamiast tego zachęcamy do tworzenia własnych mieszanek przypraw. Dodaj do nich odrobinę dobrej jakości oliwy, przygotuj mięso kilka godzin wcześniej (albo i dzień przed grillem!), a na ruszt kładź je w temperaturze pokojowej.
Wątroba zmęczona ciężką karkówką, boczkiem i kiełbasą? Spróbuj drobiu! I nie zapominaj o warzywach! Świeże w formie sałatki, dodane do szaszłyków z mięsem, a nawet przyprawione oliwą i ziołami prosto z rusztu – ogranicza Cię tylko wyobraźnia! Spróbuj grillowanej cukinii, papryki, czy marchewki.
Masz ochotę na pieczarki? Świetnie! Możesz grillować je z odrobiną oliwy, albo po zamarynowaniu tak jak warzywa. Lubisz sery? Do środka pieczarki włóż trochę startej mozzarelli.
No i oczywiście – ryby i owoce morza! Zawiń je w folię aluminiową, a po ugrillowaniu będą soczyste i idealnie nasączone marynatą.
A co z deserem? Śmiało pokrój jabłka, gruszki, brzoskwinie, a nawet ananasa, posyp cynamonem lub kardamonem i po kilku minutach na ruszcie ciesz się smacznymi, rozpływającymi się w ustach owocami. To doskonały pomysł tak na samodzielny deser, jak i na dodatek do lodów.
Grill nie musi być nudny i powtarzalny! Może za to być zdrowy i kolorowy – idealny dla wszystkich uczestników.