Dzień Szpinaku! Włącz go do swojej diety!
Wprowadź szpinak do swojej codziennej diety, zafunduj swojemu organizmowi bombę witaminową. Poznaj pozytywny wpływ szpinaku na zdrowie. Dlaczego szpinak jest...Dominika | 26 marca, 2024
Tel: 24-268-50-83
Popłacińska 42, 09-401 Płock
Tel: 24-231-48-36
Osiedlowa 1, 09-401 Płock
Przychodnia "Radzi i Wie"
Katarzyna | 19 października, 2021
Błonnik to ważny element codziennej diety, o którym niestety często zapominamy. Żyjąc w ciągłym biegu łatwiej sięgnąć po gotowe lub półgotowe produkty, które dostarczają mało witamin, minerałów i błonnika. Czemu w ogóle warto zadbać o obecność błonnika w codziennej diecie?
Aby odpowiedzieć na to pytanie, warto najpierw opowiedzieć nieco o tym, czym jest błonnik. Błonnik pokarmowy, inaczej nazywany też włóknem pokarmowym, to składniki pochodzenia roślinnego. Są one odporne na działanie enzymów trawiennych, a także nie wchłaniają się. Dlatego też błonnik uznaje się za wartościowe źródło energii.
Zadbanie o obecność błonnika w diecie usprawnia perystaltykę jelit. Błonnik reguluje częstotliwość wypróżnień, zapobiega zaparciom, a także usprawnia procesy trawienne i poprawia wchłanianie się składników odżywczych. Sprawia również, że dłużej czujemy się nasyceni.
Dzięki obecności błonnika w codziennej diecie, możemy wiele zyskać. Obniża on stężenie cholesterolu, zmniejsza wahanie się poziomu cukru we krwi, a nawet wspomaga organizm poprzez usuwanie z niego pozostałości produktów przemiany materii – w tym toksyn i metali ciężkich!
Błonnik znajdziesz w:
Przy spożywaniu błonnika warto pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu. Jeśli więc jesz duże ilości produktów, które zawierają błonnik – pamiętaj o piciu wody! To ważne, ponieważ błonnik bez odpowiedniego nawodnienia organizmu może prowadzić do zaparć.